Giriş yapmadınız.

Sayın ziyaretçi, Muhabbet Fedâileri sitesine hoş geldiniz. Eğer buraya ilk ziyaretiniz ise lütfen yardım bölümünü okuyunuz. Böylece bu sitenin nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer sitenin tüm olanaklarından faydalanmak istiyorsanız, kayıt yaptırmayı düşünmelisiniz. Bunun için kayıt formunu kullanabilir ya da bu bağlantıya giderek kayıt işlemi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Eğer önceden kayıt yaptırdıysanız buradan giriş yapabilirsiniz.

  • Konuyu başlatan "insirah"

Mesajlar: 1,518

Konum: istanbul

Meslek: NURolog

  • Özel mesaj gönder

1

26.07.2006, 10:06

İman hizmeti ve manevi cihaddaki 6 sır ama nasıl?

Hizmet-i iman ve manevi chad

Azami ihlas=nasıl?
Azami fedakarlık=ne gibi?
Azami sadakat=nasıl?
Azami metanet=neye karşı?
Azami dikkat=hangi konulara ya da şeylere?
Azami iktisat=maddi mi manevi mi?



Dün Tarihçe-i hayat kitabının giriş yazısının son satırlarında ustad ve hizmeti hakkında yapılan yorumda okudum.Çok düşündürdü beni.Beraber mütaala etsek?

2

26.07.2006, 11:15

bu soruların cevabını yaşanmış örnek olarak;
üstadımızı verebiliriz.onun yaşantısındaki kesintilere bakalım
bunları öğrenmiş oluruz.

azami ihlasda ne maddi nede manevi en büyük makamları düşünmemektir.ve düşünmediğini bile düşünmemektir.kısacası hizmetkar olmak esastır.ne cehennemden kurtulmak gayen olacak nede cennete girmek gayen olacak.sadece Allahın rızasını esas maksat yapacağız.

azami fedakarlıkda ise kardeşlerin cennete girmesi için cehennemi kabul etmektir.dini için imanı için ve bu hizmet için her şeyini feda etmektir.

azamin sadakat üstad ne diyorsa ona harfiyen uymak söz konusudur.

azami metanet dünya ateş olsa üzerine gelse bile sen bu hizmetten ayrılmayacaksın.

azami dikkat zarar verme ihtimali olan konuların çok dikkatlice konuşulması ve başka yerlerde konuşulmaması,.güvenilmeyen ortamda bile yapacağın hizmeti kimse bilmemesi.

azami iktisat yetecek kadarına kanaat etmek.maişet için hizmeti bırakmamak.
memuriyet sana yetiyorsa ve sen ehli hizmet birisi isen fazlasıyla uğraşma.
sen anlatacak birisi isen ,irşad edecek kabiliyetin varsa fazlasıyla sen uğraşma.diğer kardeşler uğraşsın.sende uğraşsan kim anlatacak.

3

26.07.2006, 11:22

Alıntı sahibi ""yunusum""

azami ihlasda ne maddi nede manevi en büyük makamları düşünmemektir.ve düşünmediğini bile düşünmemektir.kısacası hizmetkar olmak esastır.ne cehennemden kurtulmak gayen olacak nede cennete girmek gayen olacak.sadece Allahın rızasını esas maksat yapacağız.


Düşünmediğini düşünmemek çok zor bir iştir. Herhalde bunu başarmanın tek yolu ihlas ve samimyettir. Ayrıca bu nefsi altetmek olur. Allah nasip etsin cümlemize...


Selametle

4

26.07.2006, 11:36

1- Nasıl Hz.Peygamber a.s., Cennette kendi makamını düşünmemiş, makam-ı mahmudu, ümmeti için, şefaat için istemiş, her peygambere aleyhimüsselâm verilen makbul ve geri çevrilmez dua hakkını, o kadar kullanmak ihtiyacı çok yerlerde çok olduğu halde, ahirete ümmetine saklamış, bu ruha, bu himmete, bu gayrete binaen ve mutabık bir şekilde Üstad da, bir gencin imanının kurtulduğunu görmek için, cehennemde yanmaya razıyım, vücudum ateşler içinde, ama kalbim gül gülistan olur demiş, aynen o şekilde, hizmet sebebi içinde, kendine hizmet kalitesinde hedef olarak koyduğu en son nokta bu olacak şekilde, sadece rıza-yı ılahîyi gaye edinmek, bu hizmetten başka şeyler beklememek.

2- Evlenmek, çoluk çocuk sahibi olmak ve sevmek, az uyumak, az yemek gibi hizmette verimi arttırabilmek için birçok şeyden vazgeçmek ve bunu da gönül hoşluğuyla, şekva etmeden yapabilmek.

Not: Evlenip, aile kurmak önemli, hem Hz.Peygamberin sünneti. Hem "Çalışkan" ailesi gibi çok müthiş hizmetlere de vesîle olabilir. Ama bazen şartlar elvermez, ashab-ı suffe gibi yaşamak durumunda kalırsın, en doğrusunu Allah bilir.

3- Nurlardan dersini aldıktan sonra, başka yerde Nur aramamak.

4- Başınıza gelecek musîbetlere, ehl-i dalalet ve zındıkanın zulümlerine, eziyetlerine, lafla tacizlerine karşı metîn olmak. Hz.Peygambere a.s.m. , Allah'ın Kur'an'da defalarca, ve la tahzen, felâ tahzen, "hüzünlenme" dediği gibi, yaptım da olmadı, hizmetim bir işe yaramıyor, tebliğim bir işe yaramıyor, niye devam edeyim ki diye kendini yiyip bitirmeden, neticeyi Allah'a bırakarak, metîn olarak, bunları göğüsleyerek vazifeye devam edebilmek. Hatta bunların bir kısmı ahmak ehl-i diyanet ve gafil sözde müslüman tarafından geleceklere ki bunlar canını, dinsizlerden daha çok yakacak. Hem, öyle peygamberler gelmiş ki, ahalisi onları kovalamış, kendilerini takip eden 1-2 kişi olmuş ancak. 5 ulü'l-azm peygamberden aleyhimüsselâm olan Hz.Nuh a.s ki, yanında olan insanların sayısı, iki elin parmaklarını geçmez, sen nasıl dersin ki, yaptım da olmadı, hidayet ve kader kalemi senin elinde mi?

5- Hep planlı programlı olmak, ince düşünmek. Düşünmeden davranmaktan, hoş olmayan sonuçlar doğurabileceği öngörülen şeyleri yapmaktan kaçınmak. ıhlas konusu olsun, diğer kardeşlerle, müslümanlarla veya gayr-i müslimlerle olan muamelelerde. Fitne çıkartacak davranışlardan uzak durmak ve alet edilmek istenilen fitnelere (milliyetçilik, siyaset, ırkçılık, tarikat-cemaat) düşmemek için özen göstermek.

6- ıktisad, israf olabilen yerlerde olur. Öyleyse neyde israf mümkünse, onda iktisad.
Hayat, kurgudan daha acayiptir.

5

26.07.2006, 12:09

Yani Abdülkadir Said Kardeşim; iliklerime kadar ürperdim. Maaşallah ne güzel bir yazı. Ne kadar güzel dövüyor. Nafsi yerden yere vurup insana azim veriyor. ımanım tazelendi, şevkim arttı.

Bende şunu eklemek isterim.
Azami ıhlas; öğrenililmiş bilgileri günlük hayatımızda uygulamak ve en çok onları hayatımızın bir parçası yaparak öğretmektir. Dil yalan söylemiyeceği gibi suret dahi yalan söylememeli.
Bir mü'min kemal-i zat olmalı. Fiili dahi zatına uygun olmalı ki; avam elindeki elması elmas görsün. Onun varlığından, yaşamasından, bilgisinden lezzet alsın. Onu sevmekten dahi lezzet alsın. Bir mü'min hüsn-ü siret, hüsn-ü suret sahibi olandır. Böylece hüsn-ü nur'a sahib olandır ki; avam o Nur'a müpteladır.
ışte azami fedakarlık; dini bizzat,lisan-ı hali ile yaşamaktır.Tüm levhiyattan uzak yaşamaktır. Azami sadakat; bunu sürdürmek ve bikarar olmamaktır. Azami metanet bu hayatı sürdürmekte çıkan engellerde oyalanmamak istikamet üzere olmaktır. Azami dikkat ise; hayatımızı din üzere idame ettirirken, ince meselelerde iltibas edip avamı küstürecek fiillerden yada yanlış bilgiler vermekten özenle kaçınmak hem itidalli olmaktır. Azami iktisat zamanı çok iyi değerlendirmektir. Hemen ölecekmiş gibi ahirete hiç ölmiyecekmiş gibi dünyaya çalışmaktır. Gereksiz,zamanımızı ve aklımızı çalan levhiyatlardan şeytandan kaçar gibi kaçmaktır.

Ben bu 6 meseleyi birde böyle anladım.
Selam ve muhabbetle
Sakın, sakın, sakın! Çabuk, bu şimdiye kadar demir gibi kuvvetli tesanüdünüzü tamir ediniz...

6

26.07.2006, 12:25

Ne diyeyim abi, bilmek değil uygulamak mesele. Bunlardan 10 da birini uygulayabileni, ben bahtiyar, mübarek sayarım.

Mü'minin niyeti, amelinden üstündür kaidesince, böyle niyet edip, amel etmeye çalıştığı ve gayret ettiği halde, tam muvaffak olamayanı da...

Bir şey bütün bütün elde edilmiyorsa, ondan bütün bütün de vazgeçilmez...
Hayat, kurgudan daha acayiptir.

7

26.07.2006, 13:11

Azami ihlas yaptığın her işte sadece Rabbinin rızasını düşünmektir.kendi nefsini düşünmemektir kendine bir pay çıkarmamktır.nur talebeleri aynı asker gibidir askerlerin vazifesi vatana hizmet bizimkide imana hizmettir.ve şahsımızın hiçbir ehemmiyeti yoktur.askerleri birbirinden ayırımıyız hepsinin üzerinde formaları vardır vazifeleri vardır ve bu görevlerini yerine getrken ücret beklerlermi vatandan hayır çünkü vazifeleridir aynen nur talebeleride böyle işte.o askerliği canı gönülden yapan vazifesini canı gönülden yapan ihlsalıdır işte..

Azami fedakarlık da amaç dini islamı yaymak ve bunu yaparken hiçbir zorluktan kaçınmamak gerekirse kendini ateşe atmak yeterki dini ıslam yayılsın

Azami sadakat teslim olmaktır üstadımıza. teslimiyet olmadan olmaz.tabi kalpten bir teslimiyet onun söyledikleri her şeye şüphe duymadan uymak inanamaktır.

Azami metanet ;bu dava öyle bir dava ki ‘Bir gün Kur an etrafındaki surların yıkıldığını görürsen, hemen kemiklerini taş, etlerini harç, kanını da su edeceksin.’ Ve hizmetinden hiç ödün vermeyeceksin.

Azami dikkatde yaşayışımıza dikkat edeceğiz kılığımızla kıyafetimizle,konuşmamızla,tavrımızla nur talebesine yakışır bir şekilde davranacağız. zübeyir abi Kendisi bir gün krant tuvalet içinde, güneş gözlüğünü takmış bir vaziyette biryere giderken onu gören dostlarının bu hal’ini sormaları üzerine o, “Ben bugün Risale-i Nur’u böyle giyinen birisine anlatmaya gidiyorum da ondan böyle giyinmişim” demiş.işte aynen böyle dikkatli davranacağız.

Azami iktisad ;aza kannat etmeli ki bereket bulasın.Rızkını kazanıp ihtiyacını gördükten sonra fazlasını istememli.bu maddi tarafı oluyor herhalde.manevi açıdanda vaktini boşa geçirmemeli dewamlı nurlrı okuyup yanmalı sonra da yakmalı inş :D

allah razı olsun hepinizden..

  • Konuyu başlatan "insirah"

Mesajlar: 1,518

Konum: istanbul

Meslek: NURolog

  • Özel mesaj gönder

8

26.07.2006, 13:49

Çok hoş ya...ıiyi geldi..elhm ya nur kardeşlerimiz iyi de varsınız elhm..:)

  • Konuyu başlatan "insirah"

Mesajlar: 1,518

Konum: istanbul

Meslek: NURolog

  • Özel mesaj gönder

9

26.07.2006, 13:59

Alıntı sahibi ""nuraşığı""


zübeyir abi Kendisi bir gün krant tuvalet içinde, güneş gözlüğünü takmış bir vaziyette biryere giderken onu gören dostlarının bu hal’ini sormaları üzerine o, “Ben bugün Risale-i Nur’u böyle giyinen birisine anlatmaya gidiyorum da ondan böyle giyinmişim” demiş.işte aynen böyle dikkatli davranacağız.


Diikkat edilmesi gereken bir örnek.Malesef günümüzde bu örneklerden yola çıkılarak ''Hizmet için' kelimesine sığınılrarak ne tavizler veriliyor...:(

10

26.07.2006, 14:05

evet gerçekten çok güzel bir noktaya değinmişsinz haram işlemeden hizmet inşallah,küçük olsun büyük olsun günah işlemeden hizmet inşallah..Rabbim bize bu şekil hizmet etmek nasip etsin.Dünya ahiret yardımcımız olsun..

muhabbetle.. :wink:

11

26.07.2006, 14:23

Her genelleme gibi, bu genelleme de yanlış olabilir. Zira Marilyn Mansongibi adamlara bu metodla ziyarete gitmek pek sağlıklı olmayacaktır.

ışin ruhunu kapmak başka mesele, körü körüne taklitçilik başka mesele, değil mi :mrgreen:
Hayat, kurgudan daha acayiptir.

  • Konuyu başlatan "insirah"

Mesajlar: 1,518

Konum: istanbul

Meslek: NURolog

  • Özel mesaj gönder

12

26.07.2006, 14:30

Zaten zübeyir abi ya da bu seviyedeki değerli abi ve ablalarımız farzı ihlal etmeden yapmıştır bu gibi şeyleri.
Diikkat etmek gerekiyor...

13

26.07.2006, 14:42

Alıntı sahibi ""Abdulkadir Said""

Her genelleme gibi, bu genelleme de yanlış olabilir. Zira Marilyn Mansongibi adamlara bu metodla ziyarete gitmek pek sağlıklı olmayacaktır.


orası öyle tabii :mrgreen: :mrgreen: ..

Yer Imleri:

Bu konuyu değerlendir